Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Substàncies o productes que causen al·lèrgies o intoleràncies

El RIAC fa esment a catorze grups d’aliments que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies a les persones consumidores. En conseqüència, malgrat que poden haver-hi altres grups d’aliments que puguin produir al·lèrgies o intoleràncies, no hi hauria obligació d’informar-les a les persones consumidores.

Els catorze grups d’aliments que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies són els següents:

Cereals que continguin gluten i productes derivats
-    Inclou el blat, l’espelta, el kamut, l’ordi, la civada i el sègol.
-    Es pot trobar en aliments que contenen farina, midons, pa -Inclou el blat, sègol, ordi, civada espelta, kamut o les seves varietats híbrides i productes derivats-, pasta, pa ratllat, galetes, pastisseria, salses, sopes, productes carnis, embotits, pizzes, croquetes... El seitan és un preparat fet a base de gluten de blat.
Crustacis i productes a base de crustacis
-    Inclou totes les espècies de crustacis, entre d’altres, les gambes, els escamarlans, els llagostins, els crancs, la llagosta, el llamàntol, etc.
-    Es poden trobar a les sopes, a les salses, a les cremes...
Peix i productes a base de peix
-    Es pot trobar a les salses de peix, condiments preparats, brous, pastilles per al brou, pizzes, croquetes, surimi...
Ous i productes a base d’ou
-    Inclou els ous de qualsevol espècie (gallina, guatlla, ànec...) i els productes derivats com l’albúmina, la clara d’ou i la lecitina d’ou...
-    Es pot trobar als productes de pastisseria, pasta, plats preparats, productes carnis, salses, condiments, caramels, flams, gelats, alguns formatges, sopes...
Soja i productes a base de soja
-    A més de la salsa de soja, podem trobar-ne en alguns productes, com ara, a altres tipus de salses, condiments, a les postres, als gelats i als productes carnis; productes derivats de la soja com aïllants de proteïna de soja, els concentrats de proteïna de soja i la lecitina de soja que es van servir com a ingredients en nombrosos plats i també a la xocolata. Són derivats de la soja, el tofu, el miso i el tempeh.
Llei i els seus derivats, inclosa la lactosa
-    Inclou, entre d’altres, la llet de vaca, cabra, ovella i búfala. A més, també s’hi inclouen els productes làctics, com ara la mantega, el formatge, els iogurts, la crema e llet, els flams, les natilles, els gelats...
Cacauets i productes derivats
-    Són productes derivats del cacauet, la mantega, la farina i l’oli de cacauet.
-    Es poden trobar a les salses i els condiments preparats, a les galetes, a les xocolates...
Fruit secs i productes derivats
-    Inclou les ametlles, avellanes, nous, anacards, pacanes, nous del Brasil, festucs, macadàmies.
-    Es troben als massapans, als pralinés, a les xocolates, als torrons, a les salses preparades, als condiments.
Api i productes derivats
-    Inclou tota la planta, les llavors i les arrels.
Mostassa i productes derivats
-    Inclou tota la planta i les llavors.
-    Es pot trobar als pans, als condiments preparats, a les salses, a les sopes, als productes carnis, als productes marinats...
Grans de sèsam i productes a base de grans de sèsam
-    Inclou, a més dels grans, els brots de sèsam i les pastes de sèsam i l’oli de sèsam...
-    Es pot trobar als pans, les amanides, a les salses, a l’humus, als falafels, al tahini...
Diòxid de sofre i sulfits en quantitats superiors a 10 mg/kg
-    Es fan servir com a conservants als crustacis, a les fruites dessecades, als productes carnis, als refrescos, als sucs i conserves vegetals, al vi, a la cervesa, al vinagre, a la sidra, a les salses de mostassa...
Tramussos i derivats
-    Inclou les llavors i la farina de tramussos.
-    Es pot trobar en alguns pans, pastissos, pastes, farines...
Mol·luscs i derivats
-    Inclou, entre d’altres, musclos, cloïsses, ostres, escopinyes, sípies, calamars, pops, cargols de mar...
-    Es poden trobar en cremes, salses, plats preparats, etc.
Accessibilitat