Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Vespa velutina

La Vespa velutina nigrithorax, anomenada vespa asiàtica de potes grogues, és una vespa invasora que es va detectar a Catalunya l’any 2012 i que actualment és present a les quatre demarcacions catalanes.

Problemàtica

  • L’efecte directe envers l’apicultura, ja que aquesta vespa depreda les abelles que integren les arnes i pot reduir o aturar temporalment l’activitat recol·lectora de les colònies i l’efecte indirecte envers la producció de mel, cera i altres productes apícoles.
  • L’efecte directe envers la biodiversitat animal, en concret sobre les espècies d’invertebrats autòctons, atès que es tracta d’un nou depredador en l’ecosistema.
  • Riscos sobre la salut pública i percepció d’inseguretat pública davant la presència propera de vespers.

Per tal de reduir la presència de la vespa asiàtica a Vilafranca, el Servei de Salut ha contractat una empresa especialitzada per portar a terme un control integral d’aquesta plaga. Aquesta intervenció que començarà a la primavera consistirà en la captura selectiva de reines fundadores que es considera necessari per tal de reduir la densitat de nius al llarg de la temporada.   

Programa de Ràdio Vilafranca 23/02/2023 sobre la Vespa Velutina. (a partir del minut 29')

Més informació: Medi Ambient i Sostenibilitat

Accessibilitat