Ajuntament de Vilafranca del del Penedès
Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

L’Ajuntament de Vilafranca presenta accions de divulgació de l’ordenança de protecció i tinença d’animals

19 de març de 2019

La regidora de Salut i Consum, Anna Doblas, acompanyada per la cap del servei, Núria Sanromà, va presentar ahir un seguit d’accions amb el lema “Vilafranca, una ciutat també per a les Mascotes”, amb l’objectiu de fer difusió de la nova ordenança municipal reguladora de la protecció dels animals i de la seva tinença que va entrar en vigor el passat mes de maig. La primera d’aquestes accions serà la distribució d’un tríptic informatiu per difondre els aspectes més rellevants de l’ordenança pel que fa a la tinença de gossos. El fulletó, que resum les obligacions dels propietaris pel que fa al benestar de l’animal, tot allò que s’ha de tenir en compte a casa, quan es passeja el gos pel carrer i quan es fa ús de les zones d’esbarjo per a gossos, es distribuirà entre les persones que són propietàries d’un gos a Vilafranca i que el tenen correctament inscrit al cens municipal, les clíniques veterinàries, les associacions de veïns, a la població general a través dels agents cívics i dels punts d’informació municipal, etc.

La regidora Anna Doblas explicava que una de les novetats més destacades de l’ordenança és “l’obligació de diluir els orins amb aigua per evitar les molèsties de males olors i el deteriorament de façanes i mobiliari urbà”. Per facilitar-ho, es repartirà una ampolla plegable que s’haurà d’omplir d’aigua per mullar l’espai on el gos orini. Aquestes ampolles han estat finançades per Aigües de Vilafranca. “No cal dir que es pot utilitzar també qualsevol altre recipient que tinguem a casa, però hem volgut fer aquest obsequi a tothom que té un gos correctament inscrit al cens municipal de companyia, per anar informant i sensibilitzant sobre aquesta nova obligació que tenen els propietaris”, afirmava la regidora de Salut. La tècnica Núria Sanromà recordava que les miccions dels gossos a les façanes dels edificis i al mobiliari urbà “és sovint motiu de queixa entre el veïnat. L’acció de diluir-los amb aigua fa que siguin menys nocius”.

Fins al dimarts 30 d’abril es podrà recollir l’ampolla de manera totalment gratuïta, presentant la carta que rebran a casa les persones que tenen un o més gossos inscrits al cens municipal, els matins de 9.30 a 13h, al Servei de Salut, al c/ Santa Maria, 2 1r pis (de dilluns a divendres), i les tardes   de 16 a 20h, a la recepció de l’Ajuntament, (de dilluns a dijous ).

A la vegada, s’aprofitarà la tramesa de la carta i del tríptic per fer una actualització del cens. “Demanem a la ciutadania que, en cas que o bé tenen gossos i no reben cap carta en el termini d’unes 3 setmanes, o bé reben una carta amb dades incorrectes o amb gossos que ja han causat baixa, s’adrecin a l’Ajuntament per donar d’alta correctament els seus animals. Ho poden fer de forma presencial a l’OAC o bé a través de la plataforma de tràmits del web municipal”, explicava Sanromà. Igualment, les persones que hagin censat un animal recentment (en el darrer mes), si no reben la carta, poden adreçar-se al Servei de Salut i un cop es comprovi que estan inscrits correctament, també se’ls lliurarà l’ampolla.

Anna Doblas recordava que amb aquestes accions es vol fer una tasca informativa i pedagògica i que fins ara no s’han imposat multes per no diluir els orins amb aigua. “Passat aquest període informatiu, no hi haurà excusa per no fer-ho” reblava la regidora.

Actualment hi ha 2.148 gossos censats a Vilafranca.
La sanció per no diluir els orins serà de 150€ i per no recollir els excrements és de 401€.