Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Si m'estimes, no m'alimentis

SI M'ESTIMES, NO M'ALIMENTIS
La nova campanya d'informació i difusió sobre l'alimentació de coloms a Vilafranca

A Vilafranca s'ha observat un creixement desmesurat de les colònies de coloms que s’han dispersat per tots els barris. Aquest augment es deu, primordialment, a un increment considerable del nombre de persones que donen menjar als coloms en diferents espais de la vila.

  • La presència d’animals a la ciutat és un factor que contribueix a la biodiversitat i que la fa més amable. Però quan una de les espècies creix desmesuradament, es converteix en una plaga, com el cas dels coloms que poden arribar a produir moltes molèsties per brutícia i amuntegament.
  • Quan els coloms tenen excés de menjar, augmenten la cria i això porta a una major competència entre ells (agressions físiques) i a la transmissió de malalties entre els  individus de la colònia, disminuint així el seu benestar animal.
  • Els coloms tenen una gran capacitat de vol i d’orientació. Poden mantenir velocitats de 50 km/h durant moltes hores. Quan els coloms augmenten el temps que dediquen  a la recerca d’alimentació entre la gran quantitat d’espais verds que hi ha a Vilafranca i a les afores,  milloren la seva salut i la seva condició física, estan més en forma i poden accedir a una dieta més sana i natural.
  • Un colom només necessita 30 grams d’aliment al dia. Superar aquesta quantitat és perjudicial per a ells mateixos. Però no tenen mesura i sempre que se’ls doni menjar l’acceptaran com si estiguessin afamats.
  • Per tot aquests motius, l’ordenança reguladora de la protecció dels animals i de la seva tinença, prohibeix alimentar els coloms tan a les vies o espais públics, com a les zones privades exteriors (portals, finestres, terrasses, balcons o patis interiors). Aquesta infracció, serà sancionada amb multes entre 100 i 400 euros.

Si estimes els coloms, NO els alimentis.